tirsdag den 22. juni 2021

KiDag7

 Tur til "byen de flytter" Dag 7

Se turen fra startPå vej op til turistkontoret gik jeg forbi denne raket. Kiruna er nemlig også andet end malm, de har også et Space Center, hvor de både forsker og uddanner i rumteknologi.


Parken, hvor jeg også bor, er en mobilpark, d.v.s. at den flytter sig. Efterhånden som minen graver sig ind mod parken i den ene ende, så udvides parken i den anden side hvor huse flyttes eller rives ned.


I det her grønne område har der ligget gamle træhuse som er flyttet til "den nye by". De grå huse er nogle af de næste, og de skal vist bare rives ned.


Så gik turen til Henning Larsens rådhus. Indvendig har det - som det gamle - en stor hal, der bl.a. kan bruges til koncerter, teater mm. 
Dette samiske kunstværk kan jeg huske fra det gamle - godt at det er flyttet med.


Udover kontorer, kantine mm. rummer huset også et kunstmuseum, som desværre var lukket.På denne model af byen kan man se området til venstre for den råde tråd, hvor bygninger veje mm. skal fjernes inden 2040Fra modsat side, og altså det til højre for tråden skal væk.


Nogle af husene blev flyttet på blokvogn, kirken skal skilles ad og flyttes stump for stump.

Jeg snakkede med en lokal, der fortalte at kommunen og LKAB var uenige om hvor den nye by skulle placeres. LKAB mente mod vest, derfor bygger de nye huse der, kommunen mente mod øst, og der er det nye centrum ved at skyde op 😕Vi er jo i samernes land, og mange af skiltene er på to sprog, svensk og samisk


Desværre var det overskyet og småregn det meste af dagen, her kig mod den store sø Torneträsk
På vej mod Norge går det rigtigt op på højfjeldet.


Sneen ligger tæt på vejen.


Flotte fjelde.


Ved Riksgränsen ligger der en hel lille turistby.


Jeg holder ved byens butik.

Det var lidt spændende hvordan det ville gå med at køre ind i Norge, som lige for 2 dage siden havde åbnet for danskere med Coronapas. Ved grænsen var der ingen kontrol. Først ca. 20 km.inde i Norge mødte jeg grænsekontrollen. Han var meget flink og sagde at både coronapas og alm. pas var helt i orden, og han syntes det var dejligt at danskere igen kunne komme ind i Norge.


Stadig højfjeld


Der er en del krigsmindesmærker i Nordnorge, her et for jugoslaviske krigsfanger


Narvik med det skæve hotel og skibjerget.


Krigsmindesmærke, mor med barn.


Som sagt!


Så ved man da hvor langt man har hjem.


Der ankom et malmtog fra Kiruna. 2 lokomotiver og -


- ca. 35 vogne.


Skibet lå klar til at blive lastet.
Det var stadig diset, men flot alligevel.
Blomster og bevoksning heroppe kæmper en hård kamp i den korte sommer. Jeg fik fortalt at det kun er to uger siden at alt sprang ud i Kiruna.Flere hårdføre og flotte blomster.


Her stopper europavejen, og vi skal videre med færge.Mange autocampere - norske.


Så kom færgen og vi kom alle med.


Det var lidt svært at finde et godt sted at holde for natten, men jeg fandt da et flot sted.Jeg har zoomet for måske at kunne se hvad det var for et hus der tilsyneladende ligger på vandet. Måske er det  noget lakseindustri.
Ingen kommentarer:

Send en kommentar